Olifant

De olifant in de kamer

Olifant

De olifant in de kamer

Je kent de uitdrukking misschien wel: de olifant in de kamer. Wat betekent het eigenlijk? Er speelt iets, er is een probleem, maar niemand wil het er over hebben met als gevolg dat men om de hete brij heen blijft draaien en het probleem niet aangepakt wordt. Geen fijne situatie, want het lost niets op! Die ‘olifant’ kom je overal tegen: in familiekwesties maar ook op de werkvloer. Zo werden wij onlangs benaderd door een werkgever, die niet goed meer wist hoe nu verder….

Twee collega’s, laten we ze Simone en Petra noemen, werkten al jaren met heel veel plezier samen. Ze hadden samen een duo-baan en vormden een perfect team. Tot het moment dat er ‘opeens’ een felle discussie ontstond over een onbelangrijk onderwerp. Vanaf toen ging het bergafwaarts. Simone vond dat Petra minder collegiaal was en een kort lontje had. Ze verdacht Petra ervan dat ze de minder leuke klussen voor haar liet liggen. De gezelligheid en het gemak van met elkaar omgaan verdween. Petra werd stiller en Simone ergerde zich meer en meer, maar beiden spraken zich naar elkaar niet openlijk uit. Hun werkgever belde ons. Hij zag twee ongelukkige mensen en een dalende productiviteit. Hier moest iets gebeuren.  

Onze missie: samen in gesprek gaan om het over ‘de olifant’ te hebben. Wat bleek? Petra had sinds enige tijd problemen thuis en had daardoor moeite om alle ballen in de lucht te houden. Ze liep op haar tenen, het werd allemaal te veel. Maar ze wilde Simone niet belasten met haar sores of haar om hulp vragen. En haar werkgever informeren over haar situatie vond ze zo mogelijk nog enger. Want ‘wat zou hij wel niet denken?’   

Het mooie was, dat toen in het gesprek eenmaal duidelijk werd wat er speelde er als vanzelf ruimte ontstond om nader tot elkaar te komen. Nu iedereen wist wat er aan de hand was, kon er gewerkt worden aan een oplossing. Zowel Simone als hun werkgever hadden begrip voor Petra’s situatie en samen werkten ze ideeën uit om de samenwerking te verbeteren. Petra heeft ook een aantal coachingsgesprekken gehad, die haar geholpen hebben om de balans tussen werk en privé weer te vinden. We zijn inmiddels een paar maanden verder. Petra en Simone zijn blij dat de olifant de kamer heeft verlaten. En hun samenwerking is weer bijna als vanouds!         

Wil je meer weten wat we binnen jouw bedrijf voor jou en je medewerkers kunnen betekenen? Mediation of coaching of een combinatie van beiden?

Bel of mail ons: we vertellen je graag meer over onze werkwijze.    

Bianca Jansen Registermediator 06-51505687
Nelieke Komen-Doorn Life Coach 06-12100699


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *