Waar kies je voor? Omgangsregeling of co-ouderschap
Bij een scheiding zullen de ouders ook keuze moeten maken over de zorgverdeling voor de kinderen na de scheiding. Ze kunnen kiezen voor de reguliere omgangsregeling, waarbij één ouder de meeste zorgtaken op zich neemt en de kinderen beperkte tijd (bijv. één weekend per 14 dagen) naar de andere ouder toe gaan. Er kan ook gekozen worden voor een wat meer uitgebreide omgangsregeling, zodat de kinderen meer tijd bij de andere ouder doorbrengen. Hierin zijn veel varianten mogelijk. Kies je voor co-ouderschap, dan wordt de zorg min of meer gelijk verdeeld. De kinderen zijn de helft van de tijd bij hun moeder en de helft van de tijd bij hun vader.
Is co-ouderschap ideaal?
Het klinkt mooi, want beide ouders hebben evenveel tijd met hun kinderen. Maar co-ouderschap is niet voor iedereen de meest ideale optie. Je dient goed te onderzoeken of het past bij jullie. De belangrijkste vraag is: Hoe is het voor de kinderen? Kunnen zij zonder al te veel moeite wekelijks switchen naar de andere ouder of geeft dat te veel onrust? Een andere vraag is of het co-ouderschap praktisch realiseerbaar is met werk en opvang etc. En last but not least: als co-ouders moet je veel met elkaar overleggen. De samenwerking is behoorlijk intensief. Er is meer contact dan bij een ‘gewone’ omgangsregeling. Het is dus belangrijk, dat de communicatie niet al te moeizaam verloopt, want anders kost het co-ouderschap je veel energie en kan voor spanningen zorgen.
Tips
Hier een paar praktische tips die jullie kunnen helpen om het co-ouderschap soepel te laten verlopen:
- Communiceer effectief: Zoals ik eerder al zei, is goede communicatie essentieel voor succesvol co-ouderschap. Houd de communicatielijnen open en bespreek alle belangrijke zaken met elkaar. Een handig technologisch hulpmiddel is een gedeelde agenda of een gezamenlijk e-mailadres waarop bijvoorbeeld school-en sportinformatie binnen komt.
- Maak een gedetailleerd ouderschapsplan, waarin afspraken staan over de opvoeding, school, sporten, vakanties , feestdagen etc. Een goed plan voorkomt conflicten en onduidelijkheden.
- Wees flexibel: Niet alles verloopt altijd even voorspelbaar, dus wees bereid om aanpassingen te doen als dat nodig is. Toon begrip en sluit compromissen. Als jij je flexibel opstelt, zal de ander dat ook doen en zo help je elkaar.
- Respecteer elkaars grenzen: Zorg ervoor dat je elkaars grenzen respecteert en de onderlinge afspraken naleeft. Het zorgt voor vertrouwen en een plezierige samenwerking.
- Wees positief over de andere ouder. Probeer altijd positief te praten over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen. Vermijd negatieve opmerkingen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de kinderen.
- Zorg voor consistente regels: Probeer zoveel mogelijk dezelfde regels en discipline toe te passen in beide huishoudens. Dit geeft de kinderen stabiliteit en zorgt voor minder verwarring. Het is helemaal niet erg als het er bij papa iets anders aan toe gaat dan bij mama, zolang belangrijke opvoedingszaken en regels maar op elkaar afgestemd zijn.
Het gaat allemaal niet vanzelf. Succesvol co-ouderschap vergt tijd en inspanning. Maar als jullie beiden open staan voor samenwerking met de belangen van de kinderen voor ogen, gaat het vast lukken!