Spaarvarken

Toeslagen

Toeslagen: financiële meevallers na de scheiding

Na de scheiding wordt het vaak wat lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Logisch, want de woonlasten en kosten van de huishouding die je tijdens de relatie met je partner deelde, zul je nu alleen moeten ophoesten. Gelukkig zijn er een aantal financiële tegemoetkomingen, die voor een welkome aanvulling op je inkomen zorgen. Hieronder noemen we een paar toeslagen, die voor jou interessant kunnen zijn. Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand! Toeslagen vraag je aan via de belastingdienst en worden maandelijks uitbetaald.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een aanvulling op de kinderbijslag en wordt voor alleenstaande ouders nog eens verhoogd met de zogenaamde alleenstaande ouderkop. Veel mensen zijn verbaasd als blijkt hoe hoog dit kindgebonden budget voor hen uitpakt. Zelfs met een behoorlijk hoog inkomen kom je hiervoor nog in aanmerking. Een mooie meevaller dus. Je hebt er recht op totdat je kind 18 jaar wordt.

Kinderopvangtoeslag

Voor de opvang van je kind bij een erkend kinderdagverblijf, BSO of gastouder is er de kinderopvangtoeslag. In principe moet je kind op hetzelfde adres staan ingeschreven als de persoon die het aanvraagt. Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op een eigen deel van de kinderopvangtoeslag en is het niet van belang waar het kind staat ingeschreven.

Huurtoeslag

De huur is vaak een behoorlijke hap uit je inkomen, dus huurtoeslag is een belangrijke toeslag. Om voor deze toeslag in aanmerking te komen mag je inkomen niet te hoog zijn (de hoogte is afhankelijk van de huur, je leeftijd en de samenstelling van het huishouden) en mag de te betalen huurprijs niet hoger zijn dan € 808,06 per maand (2023). Iets om op te letten als je gescheiden bent: het zijn van co-ouder kan van invloed zijn op de huurtoeslag. Als de kinderen meetellen als medebewoner, krijg je een wat hogere toeslag.

Zorgtoeslag

Net als bij huurtoeslag wordt bij zorgtoeslag ook gekeken naar de hoogte van je inkomen. Dat mag voor een alleenstaande in 2023 niet hoger zijn dan € 38.520,00 per jaar. Heb je veel spaargeld of een uitkoopsom gekregen bij de afwikkeling van de scheiding en vraag je je af of je misschien te veel vermogen hebt voor zorgtoeslag? De grens hiervoor is behoorlijk hoog. Pas als je vermogen hoger is dan € 127.582,00 is er geen recht meer op zorgtoeslag.

Om te weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag of één van de andere hierboven genoemde toeslagen, kun je een proefberekening maken op de site van de belastingdienst. Zo weet je snel of je er recht op hebt en hoe hoog het bedrag is.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Tot slot noemen we nog de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is geen toeslag maar een heffingskorting en geeft korting op de belasting. Voorwaarden om voor deze korting na je scheiding in aanmerking te komen: je bent een alleenstaande, werkende ouder met een kind jonger dan 12 jaar. Het kind moet tenminste 6 maanden op jouw woonadres staan ingeschreven (bij co-ouderschap maakt het niet uit waar je kind staat ingeschreven. Als jullie de zorg samen delen, hebben jullie beiden recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting). Deze belastingkorting kan maximaal € 2.694,00 per jaar opleveren.   

Bianca Jansen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *