Wat is familiemediation of gezinsmediation?
Er zijn situaties denkbaar waarbij je als familie of gezin hulp kunt gebruiken van een neutrale derde, omdat er een conflict is ontstaan of dreigt te ontstaan. Als het niet meer lukt er samen uit te komen, helpt familiemediation je verder.
Wanneer?
Als er sprake is van verstoorde verhoudingen, ruzies of onenigheid binnen de familie (bijvoorbeeld als gevolg van een zakelijk conflict). Lastige situaties kunnen zich ook voordoen bij samengestelde gezinnen. Een ‘nieuw gezin’ is er niet zomaar. En dat is niet zo vreemd. Iedereen heeft tijd nodig om aan elkaar te wennen. Het kost veel tijd en energie om alles soepel te laten verlopen. Een paar gesprekken onder begeleiding van een mediator kan al voldoende zijn om het daarna weer samen zelf te doen.
Hoe?
Het moeilijke van een conflict is om met elkaar in gesprek te gaan en aan elkaar duidelijk te maken waar je mee zit, maar zonder dat je verzandt in discussies of verwijten. Hoe en wanneer ga je zo’n gesprek aan? Soms heb je zelf behoefte aan rust en afstand. Maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om met elkaar te gaan praten.
Tijdens één of meer gesprekken wordt besproken waar de pijnpunten liggen. Het proces wordt begeleid door de mediator waardoor escalatie van het conflict voorkomen wordt. We kijken naar de toekomst en zoeken samen naar oplossingen waar je verder mee kunt met aandacht voor ieders wensen. Het uiteindelijke doel is altijd om de relatie goed te houden of juist te herstellen.