scheiden kinderen ouderschapsplan

Echtscheiding en kinderen

Echtscheiding en kinderen ... wat regel je voor de kinderen?

Een scheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Het zet hun leven flink op zijn kop. De periode voor, tijdens en na de scheiding kan voor kinderen heel verwarrend zijn. Hun vertrouwde basis valt weg. Soms voelen (vooral jonge) kinderen zich zelfs schuldig aan de scheiding. Aan de ouders de taak hun kinderen tijdens deze periode goed te begeleiden. Ga met de kinderen in gesprek en informeer ze over de dingen die gaan komen. Daardoor kunnen ze zich voorbereiden op de veranderingen die hen te wachten staan.

Hoe vertellen we het de kinderen?

Het is heel belangrijk, dat de ouders hun kinderen samen op de hoogte brengen van hun scheidingsbesluit. Ze nemen op deze manier samen de verantwoordelijkheid voor hun besluit en geven daarmee ook aan dat ze het eens zijn over de manier waarop ze het gaan regelen. De ouders scheiden en niet de kinderen, dus voorkomen moet worden dat de kinderen het gevoel krijgen dat ze partij moeten kiezen voor één van beiden. Als de ouders de boodschap aan hun kinderen overbrengen, dat beide ouders van hen blijven houden, aan het contact na de scheiding niets wezenlijks zal veranderen en ‘partij trekken’ niet aan de orde is, zal het verwerkingsproces beter verlopen. Er zijn diverse (voor-)leesboeken in de handel voor kinderen om hen voor te bereiden op een echtscheiding. Het boek ‘ Van alles twee’ van Martine Delfos (2011) bijvoorbeeld is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar.

Het ouderschapsplan

Bij een scheiding zal er ook gepraat moeten worden over de zorgverdeling. Kies je voor co-ouderschap, waarbij de zorg min of meer gelijk tussen de ouders wordt verdeeld of kies je juist voor een omgangsregeling, waarbij de kinderen bijvoorbeeld om het weekend naar hun vader (of moeder) gaan? Wat het beste past, hangt uiteraard af van jullie persoonlijke situatie en wat praktisch mogelijk is. Maar ook de wensen en behoeften van de kinderen zullen een belangrijke graadmeter vormen voor de uiteindelijke keuze. Bij de mediationgesprekken over de kinderen kan het daarom goed zijn om zeker de wat oudere kinderen mee te nemen, zodat zij kunnen aangeven hoe zij het willen. Alle keuzes en afspraken over de kinderen (over bijvoorbeeld de verdeling van zorg, kosten etc.) worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht bij een scheiding en zal dus altijd moeten worden opgemaakt. Naast de ‘verplichte onderdelen’ is er een grote mate van vrijheid wat u verder in het plan wilt opnemen.

Kijk onder het kopje “handige informatie” voor een voorbeeld van een ouderschapsplan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *